22.04.2012

Naleśniki

Dzisiaj zapraszam Was do mojej kuchni.
Jak tytuł podpowiada - będziemy robić naleśniki ; D
Zdaję sobie sprawę, że większość z was, jeżeli nie wszyscy, znają przepis na naleśniki, jednak robiąc je wczoraj coś mnie natchnęło i oto moje naleśniki krok po kroku ; >

Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki wody,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- mąka tortowa/pszenna (nigdy nie mam określonej ilości mąki, ponieważ dodaję ją do gęstości, zobaczycie później na zdjęciach),
- opcjonalnie proszek do pieczenia (ale niezbyt dużo).



 Na początek do miski wlewamy mleko i wodę.





Następnie dodajemy cukier i jajka.



I miksujemy.


Gdy już wszystkie składniki się połączą dodajemy mąkę do gęstości...





...tak aby ciasto zostawiało ślady.


Ciasto skończone, czas teraz na smażenie, farsz i dekorację.

Aby nam się naleśniki nie przylepiły do patelni musimy ją przelać tłuszczem, lub jak ja to robię - spryskać ją olejem w sprayu.




Nalewamy ciasta na patelnię i czekamy, aż się dobrze ze wysmażą, ale nie na tyle, żeby się ich potem nie dało zawinąć.


Do obracania najlepsze są drewniane łopatki, ponieważ nie rysują powierzchni patelni.


Naleśniki ściągamy z patelni i czekamy chwilę, żeby przestygły.


W czasie smażenia naleśników lub ich stygnięcia możemy zrobić farsz z twarogu, do którego będziemy potrzebować:
- twaróg (ilość według uznania),
- kilka łyżeczek cukru,
- śmietankę do kawy lub mleko.

Wszystko razem mieszamy. Do naleśników dodałam mało cukru, więc farsz musi być dość słodki.


Do farszu i dekoracji możemy potrzebować:

+ jak ktoś lubi - owoce

Naleśniki z nutellą:





Dekoracja:



Naleśniki z dżemem jeżynowym lub malinowym.
Jeżynowy.





Malinowy.


Dekoracja:
Naleśniki można polać po górze syropem malinowym i posypać cukrem pudrem...



... lub też polać syropem różanym, albo nawet klonowym, którego aktualnie mi zabrakło i muszę się w niego zaopatrzyć.



Smacznego !
Wasza B.