17.09.2012

Czekoladowe ciasteczka w groszki

Hej

Dzisiaj przepis na ciastka. Jeśli widzieliście post z moimi prezentami urodzinowymi to te ciasteczka są z książki, którą właśnie dostałam na urodziny ; >

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka sody,
- 125g miękkiego masła,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki brązowego cukru*,
- pół łyżeczki olejku waniliowego,
- jajko,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki wiórków czekoladowych,
- 1/2 szklanki orzechów**,
- 1/2 szklanki*** kolorowych groszków np. M&M.

* ja takowego nie miałam - dodałam zwykłego i wyszło nieco za słodkie, więc radzę zostać tylko przy 1/3 szklanki cukru - białego czy brązowego - nie ma znaczenia.
** z orzechów można zrezygnować.
*** można dodać więcej, na pewno nikt nie będzie miał nic przeciwko ; >

Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 180st. i przygotować formę do pizzy (lub zwykłą tortownicę).
2. W misce wymieszać mąkę z sodą i solą.
3. W innej misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, następnie dodać jajko, olejek i ubijać mikserem do połączenia składników.
4. Do 'mokrej' masy wprowadzać składniki suche, wiórki czekoladowe, orzechy i groszki.
5. Ułożyć ciasto w formie i na górę powciskać jeszcze kilka groszków, żeby ładnie wystawały.
6. Piec przez 15-20min na jasnobrązowy kolor.
7. Wystudzić ciasto i podzielić na klinowe wycinki.
8. Smacznego !






Myślę, że te ciastka można by było zrobić pojedynczo w okrągłym kształcie, ja w każdym razie tak zrobię następnym razem.
B.