26.11.2012

Makaron z sosem serowym i brokułami

Hej

Dawno nie było przepisu na coś smacznego więc dzisiaj prezentuję świetny makaron z sosem serowym i brokułami.

Składniki:
- makaron,
- żółty ser (np. salami),
- brokuły,
- mleko (50-100ml / os.)
- trochę masła, 
- ewentualne przyprawy.


Przygotowanie:
1. Gotujemy brokuły (mają być lekko rozgotowane, tak żeby można było rozgnieść je widelcem), i makaron al dente w osolonej wodzie.


2. Do rondelka wrzucamy masło i topimy je. Do mleka dodajemy przyprawy (u mnie standardowo - oregano i zioła prowansalskie, trochę soli i pieprzu). 



Następnie do roztopionego masła dodajemy mleko z przyprawami i doprowadzamy do wrzenia. 


Gdy mleko nam się zagotuje STOPNIOWO dorzucamy ser (tak, żeby sos nam zbytnio nie zgęstniał, trzeba bardzo kontrolować jego ilość, pamiętajmy o tym, że im więcej go damy tym sos będzie gęstszy, a rozrzedzić go potem to nie lada sztuka) i gotujemy na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia sera.


3. Do tak przygotowanego sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron i dobrze mieszamy całość.


4. Na koniec dodajemy brokuły i mieszamy dokładnie, brokuły powinny się rozpaść i dać zielonkawy kolor makaronu. W razie potrzeby można dodać soli lub pieprzu.


Taki makaron najlepiej podawać na gorąco, zaraz po wyłożeniu na talerz, ponieważ w miarę wystygania makaronu sos robi się bardzo twardy i taki... jakby była w nim mąka... czuć takie grudki...



SMACZNEGO !

B.